Uppfinningar och innovationer       http://www.ungdesign.se/Uppfinningar_och_innovationer

Administratör: Ungdesign.se
Ledig plats! Vi söker bloggare/entusiast/expert.

2007-12-11 Det finns inget världspatent!

(Kategori: Vardagen som idé och innovationsrådgivare på Södertörns högskola) Ge en kommentar
Det finns inget världspatent!

Frukostseminariet på BRANN AB tisdagen den 4 decemeber var riktigt lyckat. Moa Askengren och Fredrik de Maré bjöd oss en snabb men gedigen introduktion till det stora området immaterialrätt, där begrepp som patent, designskydd (eller var det mönsterskydd?) och upphovsrätt   kartlades.
Frågorna var många. Fredrik fastslog en gång för alla att det inte existerar någon världspatent, hur ivrigt många än fortsätter att prata om det. För, även om samarbetet inom Eu utvecklats, så söks patent land för land.
Moa gav oss många goda råd inom bland annat det upphovsrättsliga området. Tips 1: Sätt alltid cypyrighttecknet © för att poängtera din konstnärliga rätt! Detsamma gäller om du har ett varumärke som du vill skydda. Även om det i Sverige inte är nädvändigt, är det alltid bra att markera symbolen exempelvis loggan med ® eller ™beroende på om du har ett registrerat eller oregistrerat varumärke.
 Vi “touchade” också det viktiga området avtal. Moa presenterade oss för en uppsjö av olika avtal som, kompanjonsavtal, sekretessavtal, samarbetsavtal med flera, och vad de bör innehålla. Fredrik tyckte att vi ska lära oss att tänka att avtal finns till för att undvika problem i framtiden, och inte att framkalla problem som många tycks tro.
Södertörns högskola tackar Brann AB för en strålande och mycket nyttig föreläsning och hoppas på fortsättning!  
www.brann.se

2007-11-24 Du vet bäst vad som är bäst för dig!

(Kategori: Inspiration) 1 kommentarer
Bland det roligaste som finns är att lyssna på uppfinnare och entreprenörer som berättar om sina erfarenheter och lärdomar som de fått på sin resa från idé till förverkligande. I onsdags var jag på Anders Walls entreprenörsdag i Uppsala, och fick höra personer från de mest skilda branscher berätta om sina erfarenheter, som sagt, från helt skilda områden men som alla har den gemensamma drivkraften, att starta och förverkliga något  de brinner för. I Uppsala fick vi lyssna på Tilde som startade Cirkus Cirkör, mannen som gjort kedjan Ur och Penn till succé, och Björn Ulveus som berättade om hela sin resa, och vad han har åstadkommit under sina år. Det underbara med att lyssna på dessa olika människor är självklart att höra om hur de alla har parerat genom olika hinder och tillslut lyckas, men det mest fantastiska av allt är ändå när man förstår att det inte finns något som är rätt eller fel. Det beror helt på vem man är och vad man gör vad som är rätt i just din situation och vad som gör att du lyckas. Det är bra att lyssna på andras erfarenheter och ta till sig dessa, men kom ihåg att det är din känsla och dina erfarenheter som avgör vad som är rätt för dig, och som gör att du lyckas!
2007-11-09 USA:resa, kulturer inspirerar!

(Kategori: Inspiration) Ge en kommentar

        Tillbaka från en lång och välbehövlig semester i USA. Och var i detta stora land var jag? jo i stjärnornas stat, Kalifornien, Los Angeles.  Vilken upplevelse. Har aldrig varit i staterna förut. Visst hade jag hört att det skulle vara stort, men så här stort! I Sverige och många andra länder bygger vi ut efter hand. Blir vi fler människor och fler bilar lägger vi till en vägfil, och bygger till husen. Utökar staden och startar fler restauranger. DÄR tänker de, äh vad fasen, lika bra att göra 5 filer till vägen på en gång! Snacka om skillnad i förhållningssätt. Vi börjar försiktigt, för att se om vi vågar , och om det ens är lönt, tänk om det ändå inte kommer behövas... De satsar! Klart vi behöver 5 vägar på en gång, vi är ju störst!

Och visst var de stora på alla sätt. Körde i STORA bilar (åt dubbla portioner, jag och C delade på . Jag och han jag åkte med hyrde den största bilen vi haft, en ny Ford som skulle räknas som en av de vräkisgaste normalstora presonbilarna här hemma. Där var den en myra, i jämförelse med de extra förhöjda pich-up/ "lastbilarna" som de åkte i där, helst en person i taget. På motorvägarna som för övrigt gick överallt, fanns det en fil som kallades "diamond-line" I den filen gick det mycket snabbar eftersom det bara var bilar 2 eller fler personer som fick köra där. Spänannde sätt att försöka minska utsläppen på, när det i samma stund dundrar förbi muskeldunder bredvid i filen bredvid som jag inte ens vågar tänka på hur mycket bränsle de förbrukar.

I vilket fall som helst, vilken härligt tankesätt att bara köra på, det tar jag med mig hem till sverige. Varför prova med en fil när man kan bygga 5 på samma gång. Varför börja att tillverka smycken och ha den i byrålådan och hoppas att någon upptäcker dem när man kan visa dem för hela världen här på [udps], sälja i de häftigaste butikerna bli rik och kunna göra fler!  Vi ska satsa mer! Det värsta som kan hända är att vi misslyckas, och råkar lära oss en massa bra saker på kuppen. I USA ser man positivt på företagare på företagare som har några konkurser bakom sig för man vet att denna har blivit många erfarenheter rikare. Hur tänker vi i Sverige...?

Vi ses och hörs!

Julia2007-10-15 Bloggstart!

(Kategori: Tips!) Ge en kommentar

Ja hej på er, äntligen!

 

Ibland verkar det som att teknikens under, mer verkar stå för teknikens blunder.

 

Jag har haft denna sidan i över en månad nu och inte kunnat göra några inlägg bara för att jag har en bärbar Mac, otroligt på ett designforum som det här, där säkert majoriteten sitter med en ”Mac”, eller hur?


(Reds. anm. Vi har just nu en webfråga för att ta reda på hur många som har en Mac. Förövrigt var det inte Mac:ens fel. Nog om det, nu fungerar det som det ska ;o)  )

 

Nä nu ska jag sluta vara bitter för att det tagit så långt tid att få träffa er, och istället utnyttja tiden till att blogga, om världens roligaste område, nämligen innovationer, idéer och entreprenörskap. 

 

Här kommer jag reflektera både över mitt arbete som 50% anställd innovations- och idérådgivare på Södertörns högskola i Stockholm, och även över hur det är att vara egen företagare i mitt företag Dunktion, där jag också sysslar med innovationer och entreprenörskap, men genom föreläsningar och annat smått och gott.

 

Gå gärna in på min hemsida www.dunktion.comoch titta på vad som var starten till mitt företag, ett handtag som är en uppfinning. Då undrar ni säkert hur en handtag kan vara en uppfinning, det finns ju redan... men det är inte så konstigt, om man tänker efter är de allra flesta uppfinningar  egentligen en utveckling av en gammal uppfinning, tänk bara på hur många olika sorters hjul som finns!

 

Skr

2007-09-05 Nu gäller det!

(Kategori: Uppfinningar) 1 kommentarer
2007-08-27 Unga uppfinnare drar arbetsgivare till domstolen

(Kategori: Tvister) 1 kommentarer
Många företag tjänar stora pengar på anställdas uppfinningar utan att löntagaren får del av vinsterna. Men dagens unga arbetskraft driver allt oftare fallen till domstol.

Företagen tvingas därmed punga ut med höga ersättningar för rätten till datorprogram, patent och design som anställda har utvecklat.
– Det är den unga arbetskraften upp till 35 år som är pådrivande. Många har blivit medvetna om att de faktiskt kan vara berättigade till ersättning överlag för det de har gjort och de drar sig inte heller för att gå till domstol för att få rätt, säger forskaren Sanna Wolk, juridiska institutionen vid Stockholms universitet, som nyligen lagt fram sin avhandling i immaterialrätt.


I det moderna kunskapssamhället ligger inte företagens största värden i maskiner utan i människokapital. I vilken omfattning de anställda ska få ta del av vinsterna från nya produkter och tjänster har därför blivit en allt hetare fråga.

Ett antal lagar och kollektivavtal ger arbetsgivaren rätt till de anställdas verk men enligt Sanna Wolk har antalet fall som går till tingsrätten märkbart ökat och av dem som kommer så långt är en bråkdel av alla förlikningar. Hur många det totalt handlar om är dock svårt att veta eftersom parterna oftast föredrar diskretion.
– Men det viktigaste är att allt fler blivit medvetna om att de har en större rätt till ersättning än vad de kanske trott, säger Sanna Wolk och pekar på fackförbunden SIF och Sveriges Ingenjörer som allt aktivare driver frågorna och dessutom har upprättat skiljenämnder för tvister mellan arbetsgivare och anställda.

Antalet anställda som kräver ersättning för uppfinningar och andra innovationer som kommit arbetsgivaren till godo blir inte bara fler – ersättningarna har också blivit högre de senaste åren.
– Tidigare kunde de flesta nöja sig med en ersättning på 20000– 50000 kronor, men nu handlar det ofta om betydligt högre belopp, inte minst för anställda inom läkemedelsindustrin, säger hon.

Patenträtten går också att använda vid löneförhandlingar för att höja sin lön, enligt Sanna Wolk.
– Även om arbetsgivaren juridiskt sett äger patentet till uppfinningen som man har varit med om att utveckla ska man inte dra sig för att påminna om vem som ligger bakom produkten som kanske blev en försäljningssuccé. Det kan vara ett effektivt sätt att höja lönen, säger hon.Rätten till arbetstagares uppfinningar
När det gäller patenterbara uppfinningar har förhållandet mellan arbetsgivare och anställda reglerats i en särskild lag – lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar.
Om ingen annan överenskommelse träffats mellan arbetsgivaren och den anställde, anger lagen vem som har rätten till uppfinningen och under vilka förutsättningar.

Anställdas uppfinningar kan delas in i tre kategorier: forskningsuppfinningar, andra tjänsteuppfinningar och övriga uppfinningar. Vilken kategori som kan bli aktuell i det enskilda fallet beror på uppfinningens koppling till anställningsförhållandet. En förutsättning för samtliga kategorier är dock att uppfinningen faller inom arbetsgivarens verksamhetsområde.2007-08-16 Uppfinningar finns överallt

(Kategori: Uppfinningar) Ge en kommentar
Har du försökt tänka dig in i en värld utan uppfinningar? Hur vore din vardag utan brödrosten, bilen och tv:n? Eller utan mobiltelefonen, glödlampan, blixtlåset, kulspetspennan, datorn, penicillinet eller radion?

 
Uppfinningar finns överallt omkring oss. De gör våra liv lite roligare, mer spännande och framför allt enklare.
 
Inte nog med att uppfinningar påverkar vår tillvaro, de sätter också många människor i arbete. I Sverige har vi en lång tradition av företag som startats kring en uppfinning, till exempel SKF, Tetra Pak och Aga. Och vi är fortfarande idag duktiga på att uppfinna i Sverige, även om vi nu inte vet vilket nystartat innovationsföretag som en gång kommer att slå sig in bland industrijättarna.
 
Här kan du läsa lite om vår stolta uppfinnarhistoria och mer om vad en uppfinning är för något.
/SUF Svenska Uppfinnar Föreningen