Fotoart/Photoshop       http://www.ungdesign.se/Fotoart/Photoshop

Administratör: Erik Collinder
Erik berättar här lite tips och trick i Photoshop.

2008-04-09 Nånting gick snett

(Kategori: Guide) 3 kommentarer
Igår skrev jag ett inlägg som var riktigt fint och långt. Det försvann av någon RIKTIGT mystisk anledning. Jag kommer givetvis skriva om det men det blir ju en liten fördröjning på det hela.

Tjing
/Erik


2008-04-07 Cintiq 12wx!

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Tjosan!

Nu var det sådär attans länge sedan som jag bloggade… aj aj aj! Det ja skyller på är plugget, arbete och slut på ork!
MEN, idag så skriver jag inte för att klaga utan för att kasta ut min glädje på alla er läsare! (skryta)
Det är nämligen såhär att jag ska införskaffa en Cintiq 12wx! För er som inte vet vad detta är titta till under denna länk (kolla på videon till höger så fattar ni nog):

http://www.wacom.com/cintiq/12WX.cfm

Hur som helst så är detta som en dröm som blir sann för mig som digital-målare! Jag kommer att  få plattan  hem till huset på tisdag kväll eller onsdag kväll (jag hoppas på det tidigare!). När den dyker upp så lovar jag att skriva en redig recension om detta lilla tekniska underverk.

I övrigt så ska jag meddela att jag har gjort en ny "Speed-painting", eller som jag föredrar att kalla dem: "Snabbmålning" eller "Time lapse-målning". Den blev riktigt fin kan jag nog påstå. Den filmen hittas här under:

http://www.youtube.com/watch?v=F22-BG3gzCQ

PS. Denna målning är utförd med en "graphire A6" och "Du är inspirationen" är… en intern-komplimang. Även fast det är fint att säga till nån ändå!

Om du inte har en aning om vad en Wacom-platta är så tycker jag att du ska titta till mitt inlägg om dessa… det finns någonstans i början av bloggen.
Nu ska jag i alla fall gå omkring och vara glad över att "DEN" snart är här!

Hoppas att det blir mer bloggande framöver!

Ha det gött och stay tuned!
/E

(såhär ser den ut!)2008-03-15 ETT INLÄGG!

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Hej alla… jag är lite ledsen för att den här bloggen har varit så död. Det beror på att min skola har dödat mig. Eller näe det har den ju inte men… mörbultat lite i alla fall. Det var dessutom länge sedan jag gjorde en video... det får jag ta och återgälda. Men du ska jag inte klaga mer utan ge er en guide på en snabb effekt. Detta är en slags… drömljus-effekt.

Öppna bilden. (om ni inte listat ut det redan)

Kopiera bakgrundslagret.

Desaturera det övre lagret. (cntrl+shift+U)

Sätt det övre lagrets blandningsläge till "soft light"

Till sist så lägger du på en gaussisk oskärpa på det övre lagret. (Filter> Blur> Gaussian blur). Hur mycket oskärpa du lägger på är ju en smaksak så testa lite tills då får nått du gillar.

Resultat blir så här ungefär:

2008-02-04 Bevel&emboss-mania

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Tjosan!

Under de åren som jag har hållit på med Photoshop så har jag märkt en sak. det är så här att en av lagereffekterna i photoshop kallas "Bevel & emboss". Denna effekt gör så att lagret som får den ser ut att sticka ut lite från bakgrunden… lite 3D nästan.  Det som händer är i princip att de kanter av lagret som pekar åt tex vänster får en ljusare ton på sig och de kanter som pekar åt höger, i det här exemplet, skulle få en mörk ton på sig. Det är svårt att förklara så jag har gjort i ordning några bilder som demonstrerar det hela.

Bild nr.1 och 2 visar lite text som har effekten tillagd och bild nr.3 visar två identiska lager med den skillnad att det högra lagret har effekten tillagd.
Så… Häftigt va?… NEJ, inte när varenda KOTTE på klotet använder den! Den här effekten är så GRYMT missbrukad! Alla som vet hur man gör använder den! Till och med dom som inte vet hur man gör! Men så slog dig mig… det här är lite roligt… för det är nämligen så att när du har lekt lite med effekten så känner du igen den väldigt lätt. Och det gör att varenda gång man ser den här effekten så hajar man till. Om man bara tittar ordentligt så finns den här effekten ÖVER ALLT! Speciellt på fling-paket.  Jag har hittills inte sett ett ända fling-paket  utan den här effekten tillagd någonstans. Så det som jag vill säga med det här blog-inlägget är att… leta efter den här effekten… och skratta åt den. Det är som fågelskådning ungefär. Ja, se det som bevel&emboss-skådning, så ska ni se att ALLA använder den.

Så, nu när jag berättat om det roliga runt bevel&emboss så ska jag faktiskt berätta hur du applicerar effekten. MEN! missbruka den inte :)

Välj ett lager.
Gå under "Layer/Lager" och "Layer Style/Lagerstil".
Välj "Bevel and Emboss/Avfasning och relief"
Sen är det bara att leka med reglagen och trycka enter.

Tack och hej!2008-01-29 Markering baserat på ett lager

(Kategori: Tips) Ge en kommentar
Hej alla! Det var läskigt länge sen som jag skrev här. Så nu gör jag det, fast än att jag egentligen inte har tid.
Det blir ett kort men MYCKET användbart tips. Om du vill använda ett lagers transparens för att skapa en markering (alltså att göra en markering som ser ut som lagret i fråga) så  cntlr/cmnd -klickar du på lagrets thumbnail. Jag använder detta hela tiden. Om ni inte fattar vad jag menar så pröva. Gör ett konstigt format lager och följ steget ovan så ser du att du har skapat en markering som följer lagrets kanter.

Tack o hej!
/Erik


2008-01-15 Macbook Air

(Kategori: Övrigt) 4 kommentarer
 Hej gott folk!

Jag tänker bara meddela att nu har Apple släppt sin nya laptop. Sjukt underbar! Steve Jobs har precis haft sin Keynote och jag har och läst en live-blog under hela expot. Nu rabblar jag upp en massa ord som kanske bara den mest insatte förstår, men det som har hänt är att Apple's VD, Steve Jobs, Har släppt sina nya produkter idag på en tillställning kallad Macworld.
Bland många andra nyheter så har de nu släppt en ny laptop nu. Den kallas Macbook Air. Den är snygg. Riktigt snygg. Den är faktiskt VÄRLDENS tunnaste laptop. Kolla in laptopen på den här sidan.
Macbook Air är dyr men jag ska säga att den är värd pengarna.
Frågan är ju dock hur denna Macbook Air kommer att köra Photoshop. Faktiskt tror jag att den borde klara det utan större problem. Den levereras med 2 gig ram och en standard-proccesor på 1,6 ghz. Helt okej skulle jag tro. Jag hoppas att kunna röra vid en av dessa datorer i framtiden, men just nu är inget köp aktuellt eftersom att jag… inte har pengar nog helt enkelt.För er som gör eran Macbook Air-research ordentligt:
Tror ni att man kommer kunna använda Macbook Air:ens multitouch-features integrerat med Photoshop i framtiden? Det vore riktigt coolt.

Snart så kommer väl själva inspelade keynoten upp på nätet, till dess får ni vänta eller läsa om händelsen på de bloggar som skrivit om den.

Så länge får ni ha det bra! 8D
/Erik


2008-01-15 2 Speedpaintings of my own

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Nu har jag gjort två egna speedpaintings! Den första är lite mindre ambitiös än den andra men båda vart bra. De tog 40 min respektive 2 timmar att göra dessa. Hur som helst så är det kul att se på dem så… varsågoda:

http://www.youtube.com/watch?v=BvGebvD8od4 (Jack Skelington)


http://www.youtube.com/watch?v=sSYV92Dabxk (Galen trummis)

Hoppas att ni… kanske lär er nått om målar teknik av dessa! 8)

Så länge får ni ha det bra!
/Erik
2008-01-12 Recension på Photoshop-LAN:et den 11-12 jan.

(Kategori: Övrigt) 1 kommentarer
Photoshop-LAN:et var VÄLDIGT lyckat! Vi hade några motgångar men det löste sig. Jag hade några givande guider och alla lärde sig en del. Jag lärde mig framförallt hur man ska genomföra Photoshop-utbildning 12 timmar i streck. Det några saker man ska tänka på om man vill genomföra ett bra LAN.

• Ha sovplatser tillgängliga för alla.
• Se till att alla datorer har fungerande nätverks-uppkoppling.
• Majoriteten av LAN:arnna måste vara på ungefääär samma nivå inom programmet.
• Ha mycket Koffein och dricka tillgängligt.
• Se till att ha idéer om vad ni kan göra på LAN:et så att man inte får en massa uproduktiv dö-tid.
• Pausa gjärna med en film.

Jag kanske uppdaterar den här listan senare, vem vet?.
Men hursom helst hade vi väldigt kul. Vi satt och meckade en bra bit efter natten oxå.

Tack och hej!
/Erik2008-01-10 Photoshop-LAN

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Godafton!

Imorgon kväll bjuder jag upp till Photoshop-LAN! (LAN = Local Area Network) Eller, jag bjuder antagligen inte ut just DIG, men jag ska genomföra ett Photoshop-LAN med några vänner. Planen är att jag med hjälp av massa energi-drycker ska lära mina mer eller mindre okunniga vänner Photohop väldigt bra under ca 18 timmar i sträck. Vi kommer alltså att sitta uppe hela natten igenom. Antagligen så kommer detta LAN att bli väldigt krävande eftersom att alla måste LÄRA sig saker. Inte bara spela utan ta in saker hela tiden. Herr Koffein får lösa det problemet. Det kommer att bli spännande.
Jag tycker att ni också ska försöka genomföra ett sånt här LAN. Jag kommer så klart att recensera uppgiften så då lär ni veta om det är en lyckad idé.

Så Länge: Tack och hej!
/Erik

PS. Det kan hända att jag bloggar direkt från LAN:et


2008-01-09 Penslar i Photoshop!

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Hej gott folk!

Jag har nu spelat in en tredelars-guide om penslar i Photoshop. Jag går igenom hur det funkar, hur man gör en egen och hur man gör för att penseln ska bete sig på ett speciellt sätt. Dess filmer hittas på min profil:

Min profil

Nu är alla filmer uppladaddade! 8D

Ha det bra!
/Erik
2007-12-30 Inspiration och färläggning av teckningar i Photoshop

(Kategori: Tips) 1 kommentarer
Hej alla!

Nu ska ni få ett as-grymt tips.

Gå till www.youtube.com

sök på "Speed painting" och kolla på filmerna när alla målar. Det är snabbspolade filmer på när folk målar sina mästerverk i Photoshop. Det är väldigt inspirerande att se på, eftersom att det ser så enkelt ut när det går snabbt, men det är också väldigt läroroikt. Det är ju ingen "hands on", (menas att man får veta exakt hur man gör, vilka knappar man trycker på, etc) men det är väldigt nyttigt att se en bild växa fram från skiss till fotorealistisk avbildning. Man lär sig i vilken ordning allt kommer, hur man skuggar och gör högdagrar, färgar, etc.
Här är sökresultatet på "Speed painting"

Hoppas att ni gillar det, för övrigt har jag spelat in en ny film om att färglägga teckningar i Photoshop. Jag var trött och förvirrad, men du kanske lär dig nått ändå 8-D.
Den filmen finns till höger på min profil tillsammans med alla andra filmer.

Hare'
/Erik2007-12-30 Pen verktyget

(Kategori: Tips) 3 kommentarer
Här har ni en guide som går igenom precis hur du använder Photoshops pen-verktyg. Efter som att det verktyget är VÄLDIGT användbart så är det otroligt bra att veta hur man använder det. Det är en text-guide, ingen video men det funkar nog för de flesta än då.

Här är guiden!


Tjosan!
/Erik


2007-12-30 Snabbis. Svartvit

(Kategori: Tips) Ge en kommentar
Hej alla. hoppas att ni har haft en god jul.

Det här blir snabbt för jag har mycket att göra och jag måste sova. För att ta bort all mättnad ur ett lager (göra svartvit / vit-svart-grå) så tryck bara cntrl+shift+U.

Snabbis-trick bara! Om man ens kan kalla det för trick ;o)
Om det är något särskilt ni vill lära er så är det bara att skriva till mig här på [udps].

Hare'
/Erik


2007-12-26 En bra blogg

(Kategori: Tips) Ge en kommentar
Här är en toppen-blogg som jag hittade här om dagen.
Den är rolig, och killen som skriver är mycket talangfull.
2007-12-26 Photoshop-målning avslutad

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Nu har jag avslutat en Photshop-målning. Det var länge sedan jag faktiskt avslutade ett större projekt. Jag har såklart laddat upp bilden är på udps, men om ni vill se den STORA versionen så kolla in min deviant-profil.

Här är den stora versionen av bilden

Om ni undrar något över den så skriv gärna.

Tingeling
/Erik


2007-12-26 Goda nyheter! Och lagerstilar.

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Hej alla!

Jag har upptäckt att det går alldeles utmärkt att ladda upp Photoshop-resurser på deviantart.com
Så nu har jag (till att börja med) laddat upp pepperkaks-lagerstilarna, så att nu kan vem som helst göra digitala pepparkakor bara de har photoshop och internet!

Här är Pepparkaks-lagerstilen (klicka på "download" till vänster om julkorts-exemplet för att ladda hem själva lagerstils-filen)

Man ska kunna ladda upp pdf:er oxå tror jag, men det har inte funkat as-bra, så jag väntar med det så länge.

Tingeling!
/E


2007-12-25 Photoshop kanske ansvarar för en del krokiga ryggar

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Hej alla barn! God jul och sådär!

Jag har fick en skrivbords-stol i julklapp och vart genast väldigt förtjust. Jag har i princip suttit på en pall under hela min "Photoshop-karriär". Det slog mig plötsligt hur viktigt hållning är för kroppen när man sitter och "labbar" med en bild i flera timmar. Det slog mig precis därefter att jag kanske borde dela med mig om, här på bloggen, hur man ska lägga upp sin arbetsplats. Den fysiska arbetsplatsen, inte Photoshops interface alltså. Nu är det här inlägget bara tt inlägg som förbereder er för vad som skall komma. Jag hinner inte slänga ihop en sån guide nu. Klockan är ändå 01.41. Så jag ska sova lite nu, och sen ska jag försöka komma på nått riktigt bra att skriva ned här, om just hållning vid datorn. Även då vilken hållning händerna ska ligga i för att man så snabbt så möjligt ska kunna nå alla kort-kommandon och funktions-knappar. Och så kanske massa annat nyttigt strunt. Vi får väl se.

Ha en bra jul så länge!
/Erik (från en stor mjuk vit skrivbords-fåtölj)


2007-12-23 Mer bebis-photoshop om snö-exponering

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Tja alla!

Jag skriver det här i all hast för jag ska iväg snart. Måste kanske redigera guiden sen. Men ändå.
Det här blir väldigt enkelt. Inget avancerat.

När man tar bilder med en kamera utomhus och solen skiner och det är snö ute så blir ofta bilder väldigt dimmiga och mörka, i jämförelse med hur det såg ut i verkligheten. Detta händer för att kamerans auto-läge känner av att det kommer en väldig massa ljus från omgivningen (Solen som reflekteras i vit snö) och då kompenserar kameran för det och "mörkar ner" bilden. I vanliga fall är detta bra. Annars skulle man behöva ställa in exponering och sånt manuellt varje gång man ska ta en bild. Men nu är det ett problem. Det kan man fixa lätt i PS.

Öppna bilden.

Välj: Image> Adjustments> Auto Levels

För hoppningsvis så borde din bild vara vit och julig nu. Annars kan man lösa detta med vanliga manuella Levels. Men det  tar jag nästa gång.

God jul!
/E


2007-12-12 Invertera Lumnisans

(Kategori: Tips) Ge en kommentar
Hej du!

Jag kom på att jag har fram till nu skrivit PS-tips på bebisnivå. Det måste man ju såklart också göra, men för er som har hållit på med PS ett tag så blir det ju dö-trist. Därför tänkte jag att jag skulle skriva liite mer avancerat idag.

Jag ska förklara hur man inverterar lumnisans-värdet på en bild, utan att röra färgerna. Detta kan vara bra för… ja, vad du vill… Det är liksom mer ett tänk-sätt än en användbar teknik i sitt sammanhang.

Gör så här:
Gå till lager-paletten och kolla längst nere bland dom små ikonerna som ligger längs botten på rutan. Där borde du hitta en ikon som ser ut som en cirkel som har en svart halva och en vit halva.
Klicka på den och välj "invert". Så var steg ett färdigt. Nu har du inverterat allt i bilden, inklusive färgerna.
Klicka på den lilla ikonen i Lager-paletten igen och välj "Hue/Saturation". Sen drar du Hue-slidern hela vägen till höger. Sådär då har du inverterat bara lumnisanen. Nu är det ju så att du inte bara behöver dra hue-slidern heela vägen till höger… lek med den lite. Det var ett sätt att göra detta på. Finns fler men detta duger. =)

Nu kom jag på att detta var ganska mycket bebis-PS det med… men ändå.
/Erik


2007-12-10 Skapa ett juligt pepparkaks-kort!

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Hej alla barn!

Jag har spelat in en video-guide som innehåller totalt 3 delar. De hittas på min profil:

http://www.ungdesign.se/ShowMember.aspx?id=414

Lager stilarna som jag använder kommer antagligen att läggas upp hyfsat snart.
Väldigt roligt att spela in och att göra, men min röst vart inte den mest pedagogiska och jag är lite trög. Ska förbättra sådant i framtiden.

Tjingeling!
/Erik2007-12-10 Vadå Gradient!? Det heter Övertoning!

(Kategori: Tips) Ge en kommentar
Hej ni svenska snubbar där ute som har svenska PS.

Ni har säkert märkt att mina guider och tips är på Engelska. Ibland kan man räkna ut vad det är för något jag menar, och ibland är det klurigare. Därför har jag varigt snäll nog att leta upp två sidor med översättning av meny-objekten, och verktygen. Varsågoda!

Verktyg - Översättning

Menyer - Översättning

Hejdå!
/Erik


2007-12-10 Men jag har ju inte Photoshop?

(Kategori: Tips) Ge en kommentar
Hej allesammans!

Säg att du sitter är och läser i min blogg, och ser på andra videor och märker att Photoshop det är ett riktigt as-grymt program! Du lär dig en massa häftigt, men kommer sedan på att… juste f*n! Jag har ju inte Photoshop! Och Photoshop är jättedyrt! Då var ju allt i onödan… Eller?
Näda, ta det lugnt. Visst stämmer det att Photoshop är dyrt men jag ska förklara varför du kan ta del av den här träningen ändå. Det finns nämligen alternativ. Nu ska jag rada upp några:

1. Köpa Photoshop CS3 Extended
    Pris: ca 14 500 SEK
    Fördelar: Det här är det hittills bästa Photoshop som gjorts. Det har alla funktioner som Photoshop kan ha.
    Nackdelar: Det är dyrt.

2. Köpa Photoshop CS3
    Pris: ca 8000 SEK
    Fördelar: Inte lika dyrt som Extended-versionen, men är professionell standard, och innehåller nästan alla     funktioner.
    Nackdelar: Kan inte redigera video eller ha 3D-lager, och eventuella småsaker.

3. Köpa Photoshop Elements
    Pris: ca 700 SEK
    Fördelar: Kostar bara en bråkdel av Proffsversionen, och är inte lika "krånglig". Är ett perfekt val för dig         som vill lära dig Photoshop. Elements är som ett avskalat PS med basfunktionerna kvar.
    Nackdelar: Har inte alla funktioner. Det är ingen proffesionell standard, utan ett hobby-redskap.

4. Pröva alla tre ovanstående.
    Pris: 0 SEK
    Fördelar: Du kan pröva alla versioner av Photoshop helt gratis.
    Nackdelar: Du kan bara pröva i 30 dagar.

Detta var väl de mest grundläggande alternativen. Det är klart att pirat-kopiering existerar, men det är krångligt. Och för många så räcker det med PS Elements, och då är inte 700 spänn så farligt.

Nu har jag dessutom bara förklarat VÄLDIGT grundläggande om vad som är skillnaden mellan dessa olika versioner av Photoshop. Kolla in mer på:

www.adobe.se

Tack och hej!
/Erik2007-12-10 Att ladda in lagerstilar, penslar m.m

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Hej hej folket.

Nu är det så att jag håller på att göra en guide om hur man gör egna fräsig julkort. För att saker och ting ska gå snabbare för er och för mig så är det så att jag har sparat ett par förinställda "effekter", som hjälper er att åtminstone börja skapa ert julkort.
Men ni måste ju veta hur man använder de här effekterna och hur man importerar dessa "förinställningar" som jag har gjort, för att ni sedan ska kunna använda dem i PS sen.

Du gör följande:

Öppna PS, och öppna sedan Lager-stilarna. Det är ett fönster som heter "Styles". Om fönstret skulle vara stängt så finns det under: Window> Styles.
Styles-fönstret ser ut såhär:


Nu ska du klicka på den lilla ikonen med en nedåt riktid pil och tre linjer bredvid. Den ligger uppe i högra hörnet.
Då kommer en lista fram med roliga alternativ:


Sen klickar du på "Load styles":


Då dyker filbläddraren upp, och då är det bara att navigera till en lagerstils-fil och trycka okej. Sen är det bara att använda dem. Jag ska visa hur, i min video, som jag kommer att spela in nu!

PS detta sätt att ladda in lagerstilar, fungerar även om du vill ladda in penslar, funktionsmakron (actions), gradients, swatches mm. bara det attt du laddar in dom från deras respektive fönster.

Allt detta kan även göras från photoshops "preset manager", som hittas under: Edit> Preset manager.


2007-12-08 Videoguider!

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Okej gott folk, [udps] har varigt snälla nog att lägga till en funktion som låter en lägga upp filmer.
Denna funktion ligger under "din musik". Där kan man lägga upp tex flv-filer.
Detta innebär att jag nu kan lägga upp video-tutorials! Jag har lagt upp två videor nu, men det är fler på G. Filmerna som är upplagda nu är från början tänkta att hjälpa specifika personer, så det kan hända att jag nämner någon persons namn, men det hindrar ju inte er från att kolla på dem :o)

Här hittar du det två videor som ligger uppe för tillfället

(glöm inte att använda fullskärms-läget)

Tack och hej!
/Erik2007-12-08 En snabb photoshop-guide med lite regn

(Kategori: Guide) 1 kommentarer
Det är lite jobbigt att göra guider som en bloggpost, men tydligen ska det eventuellt komma möjligheter att ladda upp pdf:er och då blir allt lättare för min del. Men jag tänker göra en guide nu ändå.

Hur man skapar regn (massa vita streck) i Photoshop.

Skapa ett nytt lager. (cntrl+alt+shift+N)

Fyll lagret med svart. Edit> fill> välj "color" och välj svart. Tryck OK


Välj: Filter> Noise> add noise, och ställ in inställningarna så här:
Monochromatic = kryssad
Amount: 60%
Distribution: uniform
Tryck OK

Välj nu: Filter> Blur> Motionblur. Inställningarna kommer att variera beroende på storleken på ditt dokument och hur du vill att regnet ser ut, men "Distance" borde oftast stå på ca 30-50 pixlar.
"Direction" ska vara i den riktningen du vill att regnet ska "regna". Tryck OK

Nu kan du lägga på detta regn på vilken bild som helst genom att dra lagret från lagerpaletten till bilden du vill använda det på. Sen ändrar du "regn-lagrets" blandnings-läge till "Screen".

Sådär ja! En photoshop-guide gjort!

PS. Pröva att duplicera lagret när det är i screen-läget, och sen trycka cntrl+T. Då kan du skala, rotera och flytta lagret. Då kommer det bli mer regn. Pröva även att höger klicka på lagret när det är i "transformations-läget" och sedan välja alternativet "Warp". Då kan du tänja och dra i vissa delar av lagret. Häftigt.

Tinkelwinkel!
/Erik


2007-12-06 Köp en ritplatta!

(Kategori: Tips) 1 kommentarer
Jag tänker idag rekommendera en riktigt bra pryl.

Det är wacom-plattan. Om du är en grafisk designer, retoucherare, illustratör eller överhuvudtaget jobbar kreativt på din dator så borde du se till att införskaffa en sån här:

Nu fattar du ingenting av vad det här är för något, men jag ska förklara.
Det är i princip en platta och en penna som ersätter musen. När du rör pennan över plattan så rör sig musen. När du trycker pennan mot plattan så klickar du, eller drar. Det här gör att du nästan precis lika bra kontroll över rörelserna som när du ritar med panna och papper. En annan grej som är krånglig att lära sig, men är värd guld när man har fattat, är att plattan representerar hela skärmen. Detta innebär att om du håller pennan i mitten av plattan, så kommer musen att vara i mitten av skärmen, oavsett var den var tidigare. Håller du pennan i högra hörnet så kommer musen vara i högra hörnet, osv. Den typen av navigering går att stänga av, men den är RIKTIG bra. Man navigerar musen med mer kontroll och precision, och dessutom snabbare.
Allt detta är ju bra, men det kommer mer! Plattan är tryckkänslig. Detta gör att du kan ställa in i PS att när du trycker löst med pensel-verktyget så blir strecket väldigt genomskinligt, och när du trycker hårt så blir det mer fylligt. Detta går att ställa in med storlek och rotation också mm. Eller varför inte slå på allt ihop.
Denna tryck-känslighet gör hur som helst att det känns väldigt likt att rita som på riktigt. Här är exempel på vad man kan göra med plattan. Den här teckningen tog kanske 5 min att göra, och jag använde bara två penslar:

Så kort sagt kolla in wacom-plattorna här:
http://www.wacom-europe.com/uk/index.asp
…och sen köper du en av dom!

Tjohej, over & out!

/Erik2007-12-05 Kom in, kom in!

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
2007-12-05 Lär dig lite medans du väntar

(Kategori: Guide) Ge en kommentar
Jag har ju inte alltid tid att skriva guider här på bloggen, men jag är ganska välförsedd med källor som har gratis träning. Så därför tänker jag rekommendera de som dyker upp i mitt huvud. Så det jag tycker att du ska göra är följande:

Ladda hem iTunes, eller se till att ha det installerat. Det är gratis.

Sen öppnar du iTunes-store och sen gör du följande med lilla sök-rutan upp i högra hörnet:

Först skriver du: "Photoshop user TV". Tryck enter. Nu dyker det upp lite grejer. Leta efter en logg som ser ungefär så här:
Photoshop user TV logga
Klicka på "prenumerera" knappen  som ligger till höger om ikonen.

Nu prenumererar du på Photoshopuser TV. Det är ett hel-bra program som handlar om PS. Dom pratar mest om PS i sammanhang med fotografi, men det är väldigt lärorikt.

Allt detta är gratis, så det är ju toppen.
Nu vet du ungefär hur det går till att prenumerera på så kallade "podcasts" via iTunes. Nu när ni vet det så är det bara att fortsätta leta efter fler podcasts som handlar om PS. Pröva att söka på Photoshop bara så borde du få en massa resultat. Jag tänker tipsa om några av mina favoriter.

    • PixelPerfect with Bert Monroy - Handlar den grafiska delen i PS

    • Svenska guider i Photoshop - Mattias Karlsson gör svenska toppen-guider i PS

    • Photoshop killer tips - Matt Kloskowsky gör snabba tips som kan vara lärorika för alla

    • Layers Magazine > Layers TV - Två coola grabbar snackar om adobes program i allmänhet

Så där ja! Nu har du lite att göra medans jag inte gör guider.

/Erik

PS. Det är läskigt vad alla är duktiga på att blogga här. Ambitions-nivån är skrämmande hög. Blir svårt att hänga med. :)


2007-12-04 Hälsning

(Kategori: Övrigt) Ge en kommentar
Första posten här dåda…

(Bara för att det är lite sent nu så ska jag hälsa på er väldigt snabbt.)

Jag heter Erik Collinder, och jag tänker blogga här om Photoshop. Jag tänker från och med NU inte skriva "Photoshop" utan jag skriver "PS" istället.
PS är ett toppen program och det kommer ni märka om ni håller er uppdaterade här på bloggen. Här kommer jag göra guider, tipsa om läromedel, tipsa om hårdvara&mjukvara och kanske dessutom filma lite guider.

Så eftersom att det här inlägget inte ska bli helt värdelöst så ska jag ge er ett första "tips". Efter som att det är så fantastiskt mycket som händer när man använder PS så kan det vara jobbigt att ja måste skriva ner varenda steg och rörelse jag gör. Därför kommer jag anta att du som läser mina guider har vissa grund-kunskaper. Men jag tänker inte låta dig leta runt efter "grunderna i PS" över hela WorldWideWeb utan jag länkar istället moderskeppets gratis-träning i just: "grunderna i PS". Varsågod:

Moderskeppets gratis grund-träning

Sådär, nu borde du vara ganska redo för att vara cool.